Ottentic website loading

Belgisch bier: een culturele schat om te proeven en te ontdekken

Gepubliceerd op: 26/04/2024

Erfgoed van smaak en traditie

In 2016 werd de Belgische biercultuur erkend als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed, een trots moment voor de bierliefhebbers. Deze erkenning onderstreept de rijke tradities, ambachtelijke brouwmethoden en sociale gebruiken die verweven zijn met bier in België.  

Het omvat onder andere het brouwen van ambachtelijke bieren in abdijen en kloosters, het genieten van bieren bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en feestdagen, en het vieren van bierfestivals zoals het Brugs Bierfestival van de BAB. Bierliefhebbers komen samen om te proeven, te verkennen en te genieten van allerlei soorten bieren. 

Authentieke brouwerijen

Hoewel bier een lange geschiedenis heeft, blijft de biercultuur evolueren en innoveren. In de afgelopen decennia heeft de wereld een ware explosie gezien van ambachtelijke brouwerijen en microbrouwerijen. Deze kleine, onafhankelijke brouwerijen experimenteren voortdurend met nieuwe ingrediënten, smaken en brouwtechnieken wat heeft geleid tot een heropleving van de diversiteit en creativiteit in de bierindustrie. 

“Ondertussen tellen we in België meer dan 1500 verschillende soorten bieren, van fruitige lambieken tot rijke abdijbieren en verfrissende witbieren. Er valt dus heel wat te proeven!” 

Geheime vondsten

Bij Ottentic omarmen we de biercultuur en organiseren we regelmatig bierdegustaties waarbij telkens een biersoort of brouwerij centraal staat. Zo houden we bijvoorbeeld een avond rond de West-Vlaamse Tripels of Quadrupels, ontvangen we een brouwerij zoals Orval of Deca, of verkennen we de verborgen schatten uit de bierkelder. Telkens beoordelen we de bieren en noteren we onze bevindingen. Na de degustatie staat onze huiskok Laurens van ‘t Dozyn klaar met een heerlijke maaltijd en is er tijd om nog wat na te praten.  

Op een bierviltje noteren we de kenmerken en geven we punten. Een laagdrempelige manier om het bier te beoordelen. En er achteraf nog eens bij te nemen.

Koen Jonckheere