Renovatiedag

Renovatiedag 2019

Op zondag 5 mei nam Ottentic deel aan de Renovatiedag. Geïnteresseerden kwamen op bezoek en konden niet alleen kennismaken met het pand, maar ook met de architect Stefan Lescrauwaet en eigenaar Koen Jonckheere.

Architect Stefan Lescrauwaet aan het woord

Eind 2014 werd ik door Koen gecontacteerd. Wij werken al meer dan tien jaar samen in het Studiebureau Jonckheere en voelen elkaar na al die tijd goed aan. Hij gaf me de opdracht om de renovatie van het voormalig café Il Fiore te ontwerpen. Gaandeweg werd ik als architect niet enkel betrokken bij het ontwerpen van de renovatie en de ruimtes van dit prachtige pand, maar kon ik ook mijn steentje bijdragen aan het verfijnen/optimaliseren van het concept, de website, de huisstijl, het logo, het uitkiezen van het meubilair, de verlichting, de muziekinstallatie en enkele decoratieve elementen.

Het totaalconcept werd uitgewerkt in vier bouwlagen met het oog op het organiseren van verschillende types evenementen. Dit zou niet zomaar het volgende café in de rij worden, maar wel een café met heel wat nevenmogelijkheden.

Elke vierkante meter van het pand werd geoptimaliseerd. Per bouwlaag werd een programma op maat van de bouwlaag opgebouwd.

Het gelijkvloers

De centrale ruimte op het gelijkvloers is een typische bruine kroeg geworden. De charmante houten bar springt meteen in het oog en is een plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten met een smaakvolle pint in de hand. De oorspronkelijke, ruwe

muren werden behouden en vertellen hun eigen verhaal doorheen de geschiedenis. De houtkachel werd zorgvuldig uitgezocht en werd nog ontworpen en gefabriceerd door de familie van Koen, idem de regenwater pomp in de kelder die voor het herbruik van het regenwater zorgt. Studiebureau Jonckheere kennende, kon dit absoluut niet ontbreken in het plaatje. Je hoort het zalige pompgeluid als het toilet even gefrequenteerd wordt...

In de winter kan je je niet alleen verwarmen aan de houtkachel, maar kan je ook genieten van een heerlijke kom soep die eveneens wordt warmgehouden op de kachel.

Het eerste verdiep

Het eerste verdiep vormt een open keuken die professioneel is uitgerust conform de vereisten van een restaurantkeuken. Alle toestellen zijn aanwezig en zijn voorzien van de meest geavanceerde technieken. Daarnaast zorgt een braai (open grill) voor een extra sfeerelement tijdens het koken. Deze ruimte kan naast ontmoetingsruimte hoofdzakelijk functioneren als keuken met de mogelijkheid tot show cooking, het betere demonstratiekoken en het organiseren van kooklessen of -workshops.

De zolder

De zolder, doet dienst als vergaderruimte die tevens kan ingericht worden als aanvulling op de eetruimte. De gezellige op maat gemaakte tafels en de door de eigenaar zorgvuldig één voor één opgespoorde Thonet stoelen ademen een sfeer die doorheen het ganse pand heerst. In de zolderruimte zorgen de dakconstructie met vele houten elementen en de hoogte van het dak, die volledig tot in de nok werd opengelaten, voor een extra ruimtelijk gevoel.