Bewust omgaan met alcohol

Bewust omgaan met alcohol kan in Ottentic op twee manieren. Enerzijds is het bij ons absoluut geen ‘straf ’ om voor een non- alcoholische drank te kiezen. We hebben een mooi aanbod van zowel frisdranken als fruitsappen. Daarnaast proberen we de consumptie van bier ook te beperken door de klanten de kans te geven om uit kleinere glazen van 15 cl te drinken en proberen we ook laagalcoholische bieren aan te bieden.

Alcoholconsumptie beperken en smaakbeleving verhogen

We voorzien kleine bierglazen van 15 cl die nu eigenlijk courant gebruikt worden. Hierdoor drink je, vaak zonder dat je je ervan bewust bent, per pint 40% minder alcohol. De alcoholconsumptie wordt niet alleen verminderd, maar wordt ook beter gespreid over de avond. Zowel het tapbier als de flesbieren kunnen in de glazen van 15 cl gedronken worden. Hierdoor kan je flesbieren van 33 cl delen met je metgezel waardoor je minder drinkt en er meer nadruk ligt op de smaakbeleving.

Op recepties en feesten vermijden we bovendien om voortdurend bij te schenken. We vinden het beter dat mensen bewust naar de bar gaan om hun glas te laten bijvullen. Zo wordt de druk vermeden, want iedereen weet dat het lastig is om voortdurend ‘nee’ te zeggen.

Een andere manier om bewust met alcohol om te gaan, is door bieren zonder of met heel weinig alcohol te drinken. Hier willen we ook streven naar meerdere soorten alcoholarme bieren zodat er zoals bij alle andere dranken een keuze is. De Fancy van Debrabandere valt voorlopig heel goed in de smaak, maar er zijn zeker nog andere voorbeelden van alcoholarme bieren die de moeite waard zijn om te proberen. Tot slot hebben we nu ook een alcoholvrije champagne (we mogen dit niet zo noemen, maar doen dat toch). Het voordeel is dat er op deze manier minder sociale druk is. Wie BOB is of gewoon geen alcohol drinkt heeft op die manier ook een feestelijk drankje in de hand.

Het is niet eenvoudig om deze visie toe te passen en bovendien komt het ook niet echt commercieel over. Toch zijn we overtuigd dat we door hier bewust over na te denken en alternatieven aan te bieden de mensen aan het nadenken zetten en op die manier ons steentje bijdragen in deze bewustwording en het verlagen van de alcoholconsumptie.