Opening van onze BierOtheek

De opening

Met veel trots stelden we onze gloednieuwe bierotheek voor aan de deelnemers van de eerste bierdegustatie van dit najaar.

Geen bierkaart meer in Ottentic in Brugge, wel een fysisch bierrek waar de klant zijn keuze kan maken uit de beschikbare bieren. Deze Bierotheek werd officieel ingehuldigd op dinsdag 25 september in de aanwezigheid van de pers en de ambachtelijk smid Roger Moeyaert die het rek gemaakt heeft. Aansluitend was er de Chocolade en Bier degustatie die gegeven werd door Kathleen van Kate’s Bier Advies. Een mooie avond met een aantal top foodpairings die de deelnemers zich nog lang zullen herinneren.

Wat is een bierotheek?

Het is een materiële bierkaart in de vorm van een rekje waarin we de beschikbare bieren tastbaar onderbrengen. Op die manier moet de liefhebber zich niet beperken tot het lezen van de info op de drankkaart, maar kan hij alle info rechtstreeks op het flesje lezen. Soms is hier wel een leesbril voor nodig, maar we zorgen voor een vergrootglas als de flesjes opdruk te klein is…

De bieren worden onderverdeeld in categoriëen. Op die manier willen we een leidraad aanbieden in de keuze van het type bier dat de klant wil drinken. Uiteraard is de plaatsing van de bieren in de verschillende categoriëen altijd vatbaar voor discussie, wat dan weer het ‘samen beleven van smaken’ aanwakkert. Dit sociale aspect past dan ook weer in onze Belgische biercultuur dat sinds november 2016 erkent is als immaterieel cultureel erfgoed. Dit hele verhaal wordt ook beschreven in onze 'Gazet Ottentic' dat in september gepubliceerd wordt. We hebben ons gebaseerd op een indeling die we zagen bij Joachim Bouden van Hertog Jan. We kunnen ons hier goed in vinden omdat met deze indeling ook gemakkelijk de link gelegd kan worden met de gastronomie.

  • Mondvullende en zachte bieren
  • Fris en zurige bieren
  • Bitter en aromatische bieren
  • Rijke en zoete bieren

Andere indelingen op gisting of op regio, of op brouwerij zijn ook mogelijk, maar leggen minder de link met de essentie, namelijk de smaak en het samengaan met bepaalde gerechten. 

De bierotheek werd gemaakt door ambachtelijke smid Roger Moeyaert. Hij stond ook in voor de realisatie van onze trapleuning, de deur naar de afwasruimte en het rekje naast de kachel.